punkt przecięcia
klaudiaaaa: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia wykresów funkcji f(x) = (35)x+1 i g(x) =
(√15/5)x−1
5 gru 21:39
klaudiaaaa: help
5 gru 21:42
Wazyl: 35x*35=√155x*5√15
5 gru 21:48
klaudiaaaa: dajemy jakieś założenia, np. o różnowartościowości funkcji ?
5 gru 21:59
klaudiaaaa: i w ogóle to co dalej bo ja nie rozumiem tego co napisałeś Wazyl
5 gru 22:01
Janek191:
| | 3 | | √15 | |
( |
| ) x + 1 = ( |
| ) x − 1 ; podnosimy obustronnie do kwadratu |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | √15 | |
( |
| )2x + 2 = [ ( |
| )2] x − 1 |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 15 | |
( |
| )2 x + 2 = ( |
| ) x − 1 |
| | 5 | | 25 | |
| | 3 | | 3 | |
( |
| )2x + 2 = ( |
| ) x − 1 |
| | 5 | | 5 | |
2x + 2 = x − 1
2x − x = − 1 − 2
x = − 3
−−−−−−−
| | 3 | | 3 | | 5 | | 25 | |
f(−3) = ( |
| ) − 3 + 1 = ( |
| )−2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 3 | | 9 | |
====================
5 gru 22:01
Janek191:
| | 3 | | √15 | |
( |
| ) x + 1 = ( |
| ) x − 1 ; podnosimy obustronnie do kwadratu |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | √15 | |
( |
| )2x + 2 = [ ( |
| )2] x − 1 |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 15 | |
( |
| )2 x + 2 = ( |
| ) x − 1 |
| | 5 | | 25 | |
| | 3 | | 3 | |
( |
| )2x + 2 = ( |
| ) x − 1 |
| | 5 | | 5 | |
2x + 2 = x − 1
2x − x = − 1 − 2
x = − 3
−−−−−−−
| | 3 | | 3 | | 5 | | 25 | |
f(−3) = ( |
| ) − 3 + 1 = ( |
| )−2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 3 | | 9 | |
====================
5 gru 22:01
klaudiaaaa: dziękuję
5 gru 22:04
klaudiaaaa: a nie musimy się powołać na to że funkcje sa różnowartosciowe zanim opuścimy podstawy i
przejdziemy do działan na samych wykładnikach ?
5 gru 22:07
Janek191:
To są własności potęgowania
Jeżeli ab = ac ⇒ b = c
5 gru 22:14
syrenka00838: tak, ale właśnie nam na lekcji pani mówiła że zawsze w rozwiązywaniu równań wykładniczych i
nierówności trzeba zaznaczać, że powołuję się że funkcja jest różnowartościowa
5 gru 22:16