Procenty
Majka: Kasia i Monika zbieraja pocztowki. Monika ma 70 pocztowek a Kasia−105 pocztowek. O ile procent
wiecej pocztowek ma Kasia niz Monika? O ile procent mniej picztowek ma Monika niz Kasia?
5 gru 21:34
Darth Mazut: Układasz zwyczajną proporcję, a 100% przyjmujesz przy tej dziewczynie przed którą stoi słowo
"niż".
5 gru 21:46
pigor: ..., lub algebraicznie np. tak :
K=(100+x)%M i M=(100−x)%K ⇔ 105=(100+x)%*70 i 70=(100−x)%*105 ⇔
⇔ 105= 70(1+x%) i 70= 105(1−x%) ⇔ 1,5= 1+x% i 0,(6)= 1−x% ⇔
⇔ x%=0,50 i x%= 0,(3) ⇔ x%=
50% − o tyle pocztówek więcej ma Kasia
i x%=
33,(3)% − o tyle mniej pocztówek ma Monika od Kasi . ...
5 gru 23:17
Darth Mazut: mój obecny profesor z matematyki też tak komplikuje proste rzeczy
5 gru 23:21
mikuś:
Właśnie .... widzę to tak:
105−70 = 35 pocztówek ma więcej Kasia
| | 35 | | 1 | |
|
| *100% = |
| *100% = 50% o tyle pocztówek ma więcej Kasia od Moniki |
| | 70 | | 2 | |
| | 35 | | 1 | | 1 | |
|
| *100% = |
| *100% = 33 |
| % o tyle pocztówek mniej ma Monika niż Kasia |
| | 105 | | 3 | | 3 | |
i tyle w tym temacie ( bez "udziwnień "

Pozdrawiam
pigor
5 gru 23:44
pigor: ... , a więc

pozdrów swojego profesora ode mnie.
5 gru 23:49