indukcja matematyczna
michalek: Witam mam takie zadanie i utknlaem w pewnym momencie, prosze o pomoc
| | sin2nx | |
sin x + sin3x+....+sin(2n−1)x= |
| |
| | sinx | |
1. n=1
L=sinx
L=P
2. zakl. ze dla n=k
| | sin2kx | |
sin x + sin3x+....+sin(2k−1)x= |
| <−−− zalozenie indukcyjne |
| | sinx | |
3. n=k+1
| | sin2(k+1)x | |
sin x + sin3x+....+sin(2k−1)x+ sin(2k+1)x= |
| +sin(2k+1)x= |
| | sinx | |
| | sin2(k+1)x+sin(2k+1)x * sinx | |
−−−−obliczenia−−− wyszlo mi ze |
| i wlasnie na tym |
| | sinx | |
momencie sie zaciaem i nie wiem co dalej zrobic. prosze o pomoc
5 gru 21:26
to nie byłem ja: uczta się
5 gru 22:03
michal: jak nie masz nic inteligentnego do powiedzenia to nie pisz nic
5 gru 22:07
ICSP: Źle podstawiłeś założenie do tezy.
Tak to już jest jak się samej tezy nie piszę tylko od razu przechodzi do dowodu
5 gru 22:10
michal: czy moglbys napisac mi co zle zrobilem ? bo poprostu cos nie wychodzi
5 gru 22:13
ICSP: Umiesz napisać samą tezę ?
5 gru 22:14
michal: nie umiem , czy mozesz mi to napisac bo naprawde mam juz dosyc?
5 gru 22:24
ICSP: | | sin2(kx) | |
Z : sinx + ... + sin(2k−1) = |
| |
| | sinx | |
| | sin2(k+1)x | |
T : sinx + ... + sin(2k−1) + sin(2k+1) = |
| |
| | sinx | |
D:
| | sin2(kx) | |
L = ... = |
| + sin(2k+1)x = |
| | sinx | |
| | sin2(kx) + sin(2k + 1) * sinx | | | | cos(2k)x − cos(2k + 2) | | sin2(k)x + |
| | | | 2 | |
| |
= |
| = |
| = |
| | sinx | | sinx | |
| | 2 − 2cos2(kx) + cos(2k)x − cos(2k + 2) | |
= |
| = |
| | 2sinx | |
| | 2 − 2cos2(kx) + 2cos2(kx) − 1 − cos(2k + 2) | |
= |
| = |
| | 2sinx | |
| | 1 − cos(2(k+1)x) | | 1 − cos[2(k+1)]x | | 1 | | sin2(k+1)x | |
= |
| = |
| * |
| = |
| = P |
| | 2sinx | | 2 | | sinx | | sinx | |
c.n.w.
Wzory:
cos2x = 2cos
2x − 1
| | cos(x−y) − cos(x+y) | |
sinx * siny = |
| |
| | 2 | |
5 gru 22:36
AiR1: przysłużyłeś sie duzej ilosci ludzi
5 gru 22:37
michal: dziekuje bardzo
5 gru 22:40