Udowodnij że PC=PE
kat_e: Witam mam zadanie z rozwiązaniem, lecz potrzebuje udowodnić i wytłumaczyć z czego to wszystko
wynika. Nie mam pojęcia jakie twierdzenia zostały tu zastosowane oraz jakie zależności.
Proszę o pomoc.
Odcinek AB jest średnicą okręgu o opisanego na czworokącie wypukłym ABCD , którego przekątne
przecinają się w punkcie E . Proste styczne do okręgu o w punktach C i D przecinają się w
punkcie P .
Udowodnić, że PC = PE .
Rozwiązanie
Niech Q będzie punktem przecięcia prostych AD i BC .
Zauważmy najpierw, że na mocy warunków zadania proste AC i BD są wysokościami trójkąta ABQ .
Zatem prosta QE jest jego trzecią wysokością i wobec tego przecina prostą AB w pewnym punkcie
F pod kątem prostym.
W trójkącie ECQ kąt przy wierzchołku C jest prosty, a środek P' odcinka QE jest środkiem
przeciwprostokątnej. Stąd uzyskujemy zależności ∡ P'CQ=∡ P'QC =∡ FQB .
Ponadto trójkąty prostokątne ACB i QFB mają wspólny kąt ostry przy wierzchołku B ,
zatem ich pozostałe kąty ostre są równe: ∡ FQB = ∡ CAB .
Udowodniliśmy tym samym, że
∡ P'CQ = ∡ CAB
To oznacza, że prosta P'C jest styczna do okręgu o w punkcie C .
Podobnie dowodzimy, że prosta P'D jest styczna do okręgu o w punkcie D .
Stąd i z określenia punktu P wynika, że P'=P . Innymi słowy, punkt P jest środkiem
przeciwprostokątnej
w trójkącie prostokątnym ECQ , skąd natychmiast wynika żądana równość PC = PE
5 gru 21:04