Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy
mateusz: Sprawdź czy podana tożsamość jest prawdziwa:
sin(α+β)sin(α−β)=sin2α−sin2β
5 gru 20:33
Piotr 10: Tak jest prawdziwa
5 gru 20:35
mateusz: Ale musze obliczyć L i zapisać czy L=P
5 gru 20:45
Piotr 10: No to lecisz

tablice maturalne otwórz i rozpisuj lewą stronę
5 gru 20:46
mateusz: Ale mi nie wychodzi
5 gru 20:49
Piotr 10: To pokaż swoje obliczenia
5 gru 20:50
mateusz: L=(sinαcosβ+sinβcosα)(sinαcosβ−sinβcosα)=sin2αcos2β−sinαsinβcosαcosβ+sinαs
inβcosαcosβ−sin2βsin2α=sin2αcos2β−sin2βcos2α
5 gru 20:57
Piotr 10: Teraz za cos2β i cos2α wstaw odpowiednio 1−sin2β i 1−sin2α ( jedynka trygnometryczna)
5 gru 21:00
mateusz: Ok, wielkie dzięki
5 gru 21:07
mateusz: Wszystko ładnie wyszło
5 gru 21:10