



znajdż ciąg geometryczny jesli wiadomo ze róznica miedzy trzecim i pierwszym
wyrazem jest rowna 9 a różnica między piątym a trzecim jest równa 36
| 9 | ||
a1 *( q2 − 1) = 9 ⇒ a1 = | ||
| q2 − 1 |
| 9 | |
*( q4 − q2) = 36 / *( q2 − 1) | |
| q2 − 1 |
| 9 | 9 | |||
a1 = | = | = 3 | ||
| q2 − 1 | 4 − 1 |
| 3 | 3 | |||
an = | *2n lub an = − | *(−2)n | ||
| 2 | 2 |
| a1(q4−1) | 45 | |||
to: | = | ⇒ q2+1= 5 ⇒ q2=4 ⇒ q=2 v q= −2 | ||
| a1(q2−1) | 9 |
| 3 | ||
1/ an= 3*2n−1= | *2n | |
| 2 |
| 3 | ||
2/ an= 3*(−2)n−1= − | *(−2)n | |
| 2 |