Oblicz promień kuli wpisanej w ostrosłup prawidłowy czworokatny o krawędzi podstawy a i kącie
płaskim przy wierzchołku α
Dane: a , α
x = 0,5 a
| x | r | ||
= | |||
| h | l − x |
| x | |
= tg 0,5 α ⇒ x = h*tg 0,5 α ⇒ 0,5 a = h*tg 0,5 α ⇒ a = 2 h*tg 0,5 α | |
| h |
| a | ||
h = | ||
| 2 tg 0,5 α |
| a2 | a2 | 1 | ||||
l2 = x2 + h2 = (0,5 a)2 + | = | *(1 + | ) | |||
| 4 tg2 0,5 α | 4 | tg2 0,5 α |
| a | 1 | |||
l = | √ 1 + | |||
| 2 | tg2 0,5 α |
| 0,5 a | r | ||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||
|
|
| 2r | |||||||||||
tg 0,5 α = | |||||||||||
|
| 1 | ||
2 r =a *tg 0,5 α ( √ 1 + | − 1) | |
| tg2 0,5 α |
| 1 | ||
r = 0,5 a* tg 0,5 α *( √ 1 + | − 1) | |
| tg2 0,5 α |
| 1 | ||
Pod znakiem pierwiastka jest 1 + | ||
| tg2 0,5 α |