Janek191:
a, b , c − ciąg arytmetyczny ⇒ b − a = c − b ⇒ 2 b = a + c
a + b + c = 15 ⇒ b + ( a + c) = 15 ⇒ 2 b + b = 15 ⇒ 3 b = 15
b = 5
=====
a + c = 2*5 = 10 ⇒ c = 10 − a
a + 1, b + 4 , c + 19 − ciąg geometryczny ⇒ ( b + 4)
2 = ( a + 1)*( c + 19)
czyli
( 5 + 4)
2 = ( a + 1)*( 10 − a + 19)
9
2 = ( a + 1)*( 29 − a)
81 = 29 a − a
2 + 29 − a
a
2 − 28 a + 52 = 0
−−−−−−−−−−−
Δ = ( −28)
2 − 4*1*52 = 784 − 208 = 576
√Δ = 24
| | 28 − 24 | | 28 + 24 | |
a = |
| = 2 lub a = |
| = 26 |
| | 2 | | 2 | |
więc
c = 10 − 2 = 8 lub c = 10 − 26 = − 16
Odp. a = 2 , b = 5 , c = 8 lub a = 26 , b = 5 , c = − 16
=====================================================