More fun
Vizer: Witajcie moi drodzy! Mam dla Was zadanie bojowe a jednocześnie może dla niektórych trochę
zabawy. Potrzebuję jakieś fajne, nierozwiązywalne na pierwszy rzut oka działanie, które w
wyniku daje "18". Jak się można domyśleć jest to powiązane z osiemnastymi urodzinami. Proszę
więc Was bardzo o puszczenie wodzy fantazji i pomocy w ułożeniu takiego działania. Z góry
dziękuję!
5 gru 20:03
Trivial: Jakie działania są dozwolone?
5 gru 20:12
Vizer: W sumie dowolność, ale żeby nie było też za długie

Dzięki
Trivial za zainteresowanie, co
tam tak w ogóle u Cb słychać
5 gru 20:16
Trivial:
Wszystko po staremu.

Za miesiąc mam oddać pracę inżynierską. Może nawet zacznę ją niedługo
pisać.
Odnośnie dowolności, musi być to działanie matematyczne czy może być np. jakiś kod?
5 gru 20:23
Trivial:
Kod w sensie "Kot źródłowy".
5 gru 20:24
Vizer: Nie no działanie matematyczne, informatyczne rzeczy to poproszę Cię jak ja będę obchodził jakąś
okrągłą liczbę

A bo Ty już kończysz inżynierskie, jak to zleciało

. Ah te prace inżynierskie... szkoda, że
się same nie piszą
5 gru 20:37
pigor: .., no to np. 33! i pytanie : uzupełnij o znak działania
5 gru 20:39
Trivial:
Przykładowo:
138123 mod 321
5 gru 20:49
Vizer: Heh ciekawe
pigor i czekam na więcej propozycji
5 gru 20:50
Vizer: Dobre

Sam też myślę nad działaniem gdzie jest dużo osiemnastek, może coś się uda skleić
5 gru 20:53
5 gru 21:06
Krzysiek: Może jakieś równanie rekurencyjne? i dobrać stałą/stałe by a
k=18
i zadanie wylicz a
k
5 gru 21:10
Vizer: Może być, wszystkie chwyty dozwolone
5 gru 21:11
Vizer: Myślałem też nad szeregiem zbieżnym do 18.
5 gru 21:11
Krzysiek: to skorzystaj np. z rozwinięć funkcji w szereg fouriera

ile wynosi suma:
albo jakiś szereg potęgowy
5 gru 21:18
Bogdan:
Dobry wieczór. Podoba mi się pomysł na osiemnastkę. Może takie dość proste zadanie.
Podać trójkę pitagorejską z liczbą 18. przypominam, że trójki pitagorejskie to liczby naturalne
a, b, c takie, że a2 + b2 = c2, takimi trójkami są np. liczby: (3, 4, 5), (6, 8, 10), (5,
12, 13).
5 gru 21:19
Bogdan:
Inny przykład. Podać najmniejszą liczbę naturalną, która ma 18 dzielników.
5 gru 21:21
Eta:
trójka pitagorejska (18,24,30)
5 gru 21:23
Bogdan:
Hej
Eta 
Podać wszystkie trójki pitagorejskie z liczbą 18.
5 gru 21:26
Vizer: Heh dzięki ludzie, pomysły bardzo dobre

Wszystko się przyda.
5 gru 21:28
Eta:
450
5 gru 21:28
Eta:
Hehe .. myślałam,że tylko jedną taką trójkę

Pozdrawiam
Bogdanie
5 gru 21:30
nic niemożliwego: | | 2013 | |
Moze takie cos ? Proste ale fajny wynik: U= |
| |
| | | |
5 gru 21:36
Bogdan:
Kolejne zadanko:
Podać z dokładnością do sekund miarę stopniową kąta, którego:
a) sinα = 0,18
b) tgα = 18
5 gru 21:45
nic niemożliwego: niee moje np daje wynik 18.18....
5 gru 21:57