Napisz wzór funkcji kwadratowej.
noem: Napisz wzór funkcji kwadratowej, której miejscami zerowymi są liczby 2 i −4, a do wykresu
należy punkt o współrzędnych P=(3,4)
5 gru 19:52
Gustlik: Z postaci iloczynowej y=a(x−x
1)(x−x
2):
y=a(x−2)(x+4)
Teraz podstawiam współrzędne punktu P=(3, 4)
4=a(3−2)(3+4)
4=a*1*7
7a=4 /:7
Teraz możesz się jeszcze pobawić i przekształcić wzór np. do postaci ogólnej.
5 gru 19:58
Darth Mazut: y = a(x−2)(x+4)
P(3,4)
4 = a(3−2)(3+4)
4 = 7a
4/7 = a
f(x) = 4/7(x−2)(x+4) = 4/7(x2+2x−8) = 4/7x2 + 8/7x − 32/7
5 gru 19:58
noem: Jednak nie było to takie straszne... ojj, dziękuję pięknie
5 gru 20:01