wielomiany
Paweł: Cześć. Jak podzielić taki wielomian : x3 + 4x2 + ax + b : x2 − 2x + 4 Chodzi o to, że nie
wiem co zrobić z tym ax + b przy dzieleniu. Pozdrawiam
5 gru 19:37
Paweł: Spojrzy ktoś? Bardzo proszę.
5 gru 19:48
Bizon :
... Ty nie rób zgaduj−zgaduli tylko przepisz zadanie ...
Pewnie masz policzyć a i b aby wielomiany dzieliły się bez reszty
5 gru 19:51
Bizon :
x+6
(x3+4x2+ax+b):(x2−2x+4)
−x3+2x2−4x
6x2+(a−4)x+b
−6x2+12x−24 a−4+12=0 ⇒ a=−8
b−24=0 ⇒ b=24
5 gru 20:04
Bizon :
... skąd się takie coś bierze na świecie

?
5 gru 20:15
ppp: ale debil
5 gru 20:42
-:):
toto nie może pochodzić od mężczyzny i Kobiety. "TOTO" TO KOZAK
Kozak zaś pochodzi od ruskiego sołdata i pasącej się na polu kozy.
5 gru 21:30