tygo
Radek:
jak rozpisać sin(360−α) nie mam tego we wzorach redukcyjnych ?
5 gru 19:34
Lorak: Na pewno masz jakiś pomysł
5 gru 19:42
Radek:
2*180 ?
5 gru 19:43
Darth Mazut: (360 − alfa) to jest czwarta ćwiartka, tam dodatni jest tylko cos, więc dostaniesz funkcje
wyjściową ze znakiem (−), a dla 360 st czyli 2π nie zmienia się funkcji na cofunkcję czyli
dostaniesz:
−sin(alfa)
5 gru 19:45
Godzio:
Ogólna wskazówka, sinus i cosinus mają okres 2π (co odpowiada 360
o) więc możemy je dowolnie
przesuwać o 360
o
sin(360
o − α)= sin(−α)
A to już znasz, wzory redukcyjne można się uczyć, (na 360
o też są), ale lepiej robić na
chłopski rozum
5 gru 19:45
Radek: nie ogarniam
5 gru 19:46
Radek: na chłopski rozum czyli jak ? dla 270 ogarniam ale dalej mam problem
5 gru 19:46
Godzio:
No to napisałem, sinus i cosinus mają okres 360o, to znaczy, że wartości się ciągle powtarzają
sin(x + 360o) = sinx = sin(x − 360o) = sin(x − 720o) = sin(x + 720o)
Analogicznie z cosinusem się dzieje, więc tego 360o łatwo się pozbyć, a później
sin(−α) = − sin(α) bo wiemy, że sinus jest funkcją nieparzystą (albo po prostu widać to z
wykresu)
5 gru 19:48
Radek: ok dzięki
5 gru 19:49
Lorak: α jest kątem ostrym
Jeżeli od 360o odejmiemy α∊(0;90) stopni, to będziemy w czwartej ćwiartce.
W czwartej ćwiartce sinus jest ujemny.
A jako, że w nawiasie jest parzysta wielokrotność kąta prostego (360o),
to nie zmieniamy na kofunkcję.
5 gru 19:51
Lorak: spóźniłem się trochę... ale może coś tam się przyda
5 gru 19:51
Darth Mazut: To samo mówiłem
5 gru 19:52
Godzio:
Nie wiem czy jest to poprawne, ale lepiej nie myśleć, że α ∊ (0
o,90
o) bo dla α = 120
o
również wzór działa

sin(360
o − x) = − sinx dla x ∊ R
5 gru 19:56
Lorak: Działają, ale w liceum mówi się tylko o kącie ostrym (przynajmniej u mnie).
Być może nauczyciele nie chcą chaosu wprowadzać
5 gru 20:03