równanie 3 st.
red: potrzebuje pomocy mógłby mi ktoś powiedzieć jak mogę to rozpisać tak aby wyznaczyć "n"
n2(n−2)(n−1)=120
potrzebuje wyznaczyć n w sposób obliczeniowy, nie metodą prób i błędów przy podstawianiu za n
ps n musi wyjść 6 z góry dzięki
5 gru 19:31
red: przepraszam mały błąd mi się wdał równanie wygląda
n(n−2)(n−1)=120
sorka za pomyłkę
5 gru 19:33
daras: z dołu też wychodzi 6
6 gru 10:57
Bogdan:
n−2, n−1, n to trzy kolejne liczby naturalne
120 = 2*2*2*3*5 = 4 * 5 * 6, a więc n = 6
6 gru 11:15