ciąg geometryczny
bee: Wyznacz wyraz an,sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego gdy: a) a1=3 , q=2 , n=4 b)
a1=14 q=2 , n=4
5 gru 19:11
Janek191:
a)
a
1 = 3 q = 2 n = 4
| | 1 − qn | |
Wzory : an = a1 *qn −1 Sn = a1 * |
| |
| | 1 − q | |
Potrzebny II wzór
| | 1 − 24 | | 1 − 16 | |
S4 = 3* |
| = 3* |
| = 3*15 = 45 |
| | 1 − 2 | | − 1 | |
============================================
5 gru 19:22
Janek191:
a)
a
1 = 3 q = 2 n = 4
| | 1 − qn | |
Wzory : an = a1 *qn −1 Sn = a1 * |
| |
| | 1 − q | |
Potrzebny II wzór
| | 1 − 24 | | 1 − 16 | |
S4 = 3* |
| = 3* |
| = 3*15 = 45 |
| | 1 − 2 | | − 1 | |
============================================
5 gru 19:22
Janek191:
Jeszcze an − I wzór
a4 = a1* q4 −1 = a1*q3 = 3*23 = 3*8 = 24
an = 3*2n −1
=============
5 gru 19:26