wypisz elementy zbiorów
Sonia: Wypisz elementy zbiorów
A=(−5;5)∩( √2 ;7) ∩ ℂ
B=(1;2)∪(3;5)∩ℂ
5 gru 19:10
Darth Mazut: A={2,3,4}
B={4}
5 gru 19:12
Sonia: mógł byś wytłumaczyć
5 gru 19:15
Darth Mazut: Najlepiej narysować sobie wykres

nawias okrągły to zbiory bez wartości granicznych
znak ∩ to część wspólna przedziałów czyli tam gdzie na siebie nachodzą
natomiast ten ∪ to suma, czyli oby dwa przedziały
natomiast ∩ ℂ odczytujemy tak, że bierzemy pod uwagę tylko liczby całkowite w tych przedziałąch
5 gru 19:20
Sonia: Dziękuje
5 gru 19:20