Równania i nierówności z wartością bezwględną.
grand:
Zad 1. Rozwiąż nierówności:
a) √4x+x2+4+3|x+2|>20
b) |2x+8|+√x2+8x+16≥1
c) |1−x|−|1+x|≥2
Zad 2. Rozwiąż równanie:
|x|+|x+5|=7
5 gru 19:02
JKM: Masz moduł policz na przypadki... i potem do kwadratu ale musisz uważać na znak.
5 gru 19:05
Bizon :
...popatrz dokładniej co jest pod pierwiastkami −
5 gru 19:09
Bizon :
a)
√(x+2)2+3|x+2|>20 wykorzystujemy
√x2=|x|
i znów razem z
Etą dodajemy jabłuszka −

+



=




4|x+2|>20 ⇒ |x+2|>5 ... i dalej banał −
5 gru 19:16
grand: to pokażcie jak zrobić podpunkt b) i c) z zad 1
5 gru 19:16
Bizon :
b) podobnie
5 gru 19:18
Bizon :
b)
2|x+4|+
√(x+4)2≥1
5 gru 19:22