granica
qaz: jak obliczyć granicę ciagu z n
2/ 2
n 
Z trzeg ciagów?
5 gru 18:57
qaz:
5 gru 18:59
qaz: up
5 gru 19:03
Krzysiek: możesz i z tw. o trzech ciągach.
| | an+1 | |
no chyba,że znasz tw. o granicy ciągu n√an czy też |
| |
| | an | |
5 gru 19:03
qaz: tylko czym to ograniczyć?
Moim zdaniem ta granica będzie dązyła do 0.
a mógłbyś mi przedstawić pokrótce inne sposoby?
5 gru 19:06
Janek191:
n →
∞
| | 102 | | 100 | |
np. a10 = |
| = |
| ≈ 0,1 |
| | 210 | | 1024 | |
| | 1002 | | 10 000 | | 1 | |
a100 = |
| = |
| ≈ |
| |
| | 2100 | | 1 02410 | | 1026 | |
5 gru 19:07
qaz: moim zdanie korzystając z an+1/an oblicze tylko monotoniczność tego ciągu,a nie na tym rzecz
polega
5 gru 19:10
qaz: up
5 gru 19:20
qaz: z twierdzenia o ciągach zbieżnych do zera to zrobiłem 1/2n dązy do 0 wiec iloczyn n2 i 1/2n
też dązy do 0?
może byc?
5 gru 19:22
Patryk: można tez z Hospitala skorzystać
5 gru 19:26
Janek191:
@Patryk
To jest ciąg , a nie funkcja !
5 gru 19:28
qaz: słuchajcie w tym twierdzeniu ciągu zbięznym do 0 gdy jeden jest równy 0 to drugi niezależnie od
tego ile wynosi jego granica to ,całość wynosi 0?
5 gru 19:30
qaz: up
5 gru 20:14
Krzysiek: korzystając z odpowiedniego tw.
czyli a
n →0
5 gru 20:39