Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
Maciek: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji:
| | x−5 | |
f(x)= |
| w przedziale x∊[0,4] |
| | x−6 | |
obliczam pochodną ale nie chce mi wyjść..
| | 1*(x−6)−(x−5)*1)) | | −1 | |
f '(x)= |
| = |
| |
| | (x−6)2 | | (x−6)2 | |
i jak chcę przyrównać do zera to wychodzi takie coś..:
−1=0
5 gru 18:45
daras: pochodna nie ma miejsc zerowych, bo to funkcja homo
sprawdź wartości funkcji na końcach przedziału
6 gru 11:07
wredulus_pospolitus:
no i co związku z tym jaki wniosek wysnuwasz

dla jakiego argumentu będzie wartość największą a dla jakiego najmniejszą
6 gru 11:09
Bogdan:

To funkcja homograficzna, malejąca w przedziałach: (−
∞, 6), (6, +
∞).
.
Dla x∊<0, 4) największa wartość to f(0), najmniejsza to f(4)
6 gru 11:21
Bogdan:
Dla x∊<0, 4>
6 gru 11:21
daras: a Maćka juz dawno to nie interesuje
6 gru 16:40