wiedząc że tg alfa = p{5} oraz 3/2 pi <alfa < 2 pi oblicz sin alfa i cos alfa
abc-xyz: wiedząc że tg alfa = √5 oraz 3/2 pi <alfa < 2 pi oblicz sin alfa i cos alfa
5 gru 18:40
abc-xyz: wiedząc że tg alfa = − √5 oraz 3/2 pi <alfa < 2 pi oblicz sin alfa i cos alfa
tg alfa= sin alfa / cos alfa
sin alfa = −√5cos
5cos2 + cos2=1
cos=6/√6
5 gru 18:49
abc-xyz: i nie wiem co teeeeeeeeraaz
5 gru 18:49
krystek: | | 3 | |
Pisz poprawnie α∊< |
| π, 2π> |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
cosα=− |
| usuń niewym lubcosα= |
| odpada z zał |
| | √6 | | √6 | |
5 gru 18:53
krystek: odwrotnie , ujemny odpada (IV ćw cos dodatni)
5 gru 18:54