wykaż - ciągi
migas: Dana jest funkcja f(x) = a
x. Wykaż, że jeśli argumenty tej funkcji tworzą ciąg arytmetyczny,
to jej wartości tworzą ciąg geometryczny.
Próbowałem na kilka sposobów ale nijak nie wychodzi
5 gru 18:37
Bizon :
argumenty tworzą ciąg arytmetyczny
czyli x
n=x
1+(n−1)r
Odpowiadają im wartości funkcji
f(x
n)=a
xn=a
a1+(n−1)r
| aa1+nr | |
| =aa1+nr−a1−(n−1)r=ar |
| aa1+(n−1)r | |
Stała niezależna od n ... czyli ciąg geometryczny gdzie q=a
r
5 gru 18:56
krystek: ax, ax+r , ax+2r i teraz działaj
5 gru 18:57