wartosc bezwzgledna
ala: rozwiaż:
a)|3x−2|=10
b)6−3|2x+15|=6
c)−4|7−6x|+√2=9√2
d)|x−2|≤5
e)|x−3|>7
f)|x+√2|≤2√2
g)|x−1/3|>2/3
h)|2x−5|<2
nie prosze o gotowe roziazania tylko jak by mogl ktos mi wytlumaczyc jak po koleji sierobi te
przyklady czytalam teorie na tej stronie ale nie wiele mi to dało. prosze o pomoc.
5 gru 17:48
Wazyl: A więc myślenie jest takie:
Doprowadzamy do postaci |coś|=x i rozpatrujemy 2 przypadki:
coś=x lub coś=−x
Jeżeli mamy 2 wartości postępujemy tak samo:
|cos+|coś||−9=0 <= doprowadzamy do naszej postaci
|cos+|coś||=9
cos+|coś|=9 lub cos+|coś|=−9 <= doprowadzamy do naszej postaci
|coś|=9−cos lub |coś|=−9−cos
itd ...
5 gru 17:52
ala: ok dziekuje
5 gru 17:56
ala: a w b) −3|2x+15|=6−6
−3|2x+15|=0 tak


i co dalej
5 gru 17:59
Hajtowy: Podziel przez (−3)
5 gru 18:00
Wazyl: |x|=0 ⇔ x=0
5 gru 18:08