dane są wielomiany oblicz W(-1),G(3),wyznacz wiel W(x)-G(x)
ASIOREX: Dane są wielomiany W(x)=3x3−4x2+2x−3 i G(x)=−2x3+x2−6x+2
a. oblicz W(−1),G(3),
b. Wyznacz Wielomian W(x)−G(x)
5 gru 17:46
Wazyl: a) Podstaw za x "−1", potem "3"
b) po prostu odejmij
Nikt za Ciebie tego nie zrobi
5 gru 17:49
ASIOREX: Czyli
W(x)=3x(−1)3 − 4x(−1)2+2 x(−1)−3=
w(x)= 27 − 16−2 −3=6
G(x)= −2x33+x2−6x3+2
G(x)= 216+9−18+2=
G(x)= 209
Dobrze?
5 gru 17:59
Mila:
W(x)=3x3−4x2+2x−3
W(−1)=3*(−1)3−4*(−1)2+2*(−1)−3=−3−4−2−3=−12
G(3)=−2*33+32−6*3+2=−54+9−18+2=−72+11=−61
5 gru 18:21