Wykaż, że równanie x-1+arctgx=0 ma rozwiązanie w przedziale (0,1)
Tomek: Wykaż, że równanie x−1+arctgx=0 ma rozwiązanie w przedziale (0,1)
Dzięki!
5 gru 17:35
Tomek: podbijam
5 gru 18:07
Błażej: f(0)= −1 + arctg(x) => tg1=x
f(1)= 0 + arctg(x) => tg0=x
5 gru 19:03
Tomek: Nie zjadles x na poczatku? Tam jest "x−1+arctgx=0"
5 gru 19:30
Panko: A czego tu dowodzić ?
f(x)= x−1 +arctxgx i x∊[0,1]
wtedy f(0)=−1 , f(1)=π/4
f jest ciągła w [0,1] oraz f(0)≠ f(1)
Wtedy z wniosku z własności Darboux : jeżeli f(1)*f(0) <0 to ∃ c∊[0,1] : f(c)=0
widać , że c≠0 , c≠1 bo ( f(0)=−1 , f(1)=π/4) ) stąd c∊(0,1)
5 gru 22:40