czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak to obliczyć ?
lejDIS3:
5 gru 17:27
Hajtowy: Począwszy od dziedziny to dać wspólny mianownik i ruszyć tą łatwizne

Dziedzina
x
2+4x ≠ 0
x(x+4) ≠ 0
x=0 v x=−4
x
2−2x ≠ 0
x(x−2) ≠ 0
x=0 v x=2
D=R−{...}
5 gru 17:35
lejDIS3: tak to już zrobiłam chodzi mi o to jaki będzie wspólny mianownik ?
żeby ktoś mi powiedział jak się to robi bo nie byłam na lekcji i nie rozumiem jak sie ustala go
. Nie każdy jest dobry z matmy
5 gru 17:37
Hajtowy: Mianownik * Mianownik = Wspólny mianownik
5 gru 17:37
lejDIS3: tak tylko jakiś wzór jest na postać iloczynową czy coś i tego nie rozumiem a dziedzine z delty
obliczyłam . I napisałam wytłumaczyć .
5 gru 17:39
Hajtowy: x
2+4x ⇒ x(x+4)
x
2−2x ⇒ x(x−2)
| coś + coś | |
| = |
| x(x+4) * x(x−2) | |
5 gru 17:40
lejDIS3: i tak zostawić ?
5 gru 17:42
Hajtowy: Rozwiązać...
5 gru 18:01