ciągi
Franek: Korzystając z definicji granicy udowodnić, że:
| | 2n | |
1. lim |
| = 0 , n→nieskończoności |
| | n3+1 | |
2. lim 2
√n = nieskończoność , n→nieskończoności
3. lim log(log n)= nieskończoność , n→nieskończoności
Obliczyć granicę ciągu:
sin
√n+1 − sin
√n=
w 1 zadaniu nie wiem jak wyznaczyć n, w drugim wychodzi mi 0 z tw. o trzech ciągach i mam
pytanie czy można to jakoś inaczej jeszcze zrobić?
proszę o pomoc
5 gru 16:47
Franek: up
5 gru 16:57
Franek: up
5 gru 17:56
Krzysiek: | | 2n | | 2n | | 2 | | 2 | |
1. |
| < |
| = |
| ≤ |
| |
| | n3+1 | | n3 | | n2 | | n | |
i teraz przyjmujesz ε=2/n
n
0=2/ε
2.ustalasz M
|2
√n|>M
dla M>0
log
22
√n>log
2M
√n>log
2M
i teraz rozpatrz dwa przypadki dla M∊(0,1) i dla M≥1
dla M<0
2
√n>M jest spełniona dla każdego 'n'
4. skorzystaj ze wzoru sina−sinb=...
5 gru 18:12
5 gru 18:12
Franek: dzięki wielkie Krzysiek
ps.
w 4 właśnie korzystałem też z tego wzoru ale to nie wiele daje
5 gru 18:26
Krzysiek: 4.potem korzystasz ze wzoru:
5 gru 18:30