Geometria analityczna
Olislawiec: Prosta : y=2x+4
Mam wektor prostopadly do tej prostej o współrzędnych u=[2,−1] i teraz moje pytanie ten wektor
ma być prostopadly w punkcie (1,6) do tej prostej jak to zrobic ?
5 gru 15:16
PW: "Prostopadły w punkcie"?
5 gru 15:19
Olislawiec: Ale ten punkty należy do prostej i teraz ma wychodzić z tego punktu ten wekor
5 gru 15:22
PW: No to: "zaczepiony w punkcie".
P=(1,6),
szukany koniec Q=(a,b)
[PQ→] = [2, −1] ⇔ [a−6, b−(−1)] = [2, −1] ⇔ a−6 = 2 ∧ b+1 = −1
5 gru 15:30
Olislawiec: Czemu na krzyż sie odejmuje ?
5 gru 15:52
Olislawiec: Czemu nie a−1 i b−6
5 gru 15:53