Wyznacz współrzędne wszystkich punktów wspólnych prostych o równaniach:
kamczatka: Wyznacz współrzędne wszystkich punktów wspólnych prostych o równaniach:
4x+2y−1=0 12x=3−6y
12x=3−6y / :3
4x+2y−1
Czyli mamy 2 takie same równania i co teraz takie równanie trzeba rozwiązać: ?
4x+2y−1=4x+2y−1
5 gru 15:15
-:):
... trzeba zrozumieć jakie to są proste −
5 gru 15:21
kamczatka: Są zapisane w postaci kierunkowej
5 gru 15:23
-:):
niby dlaczego?
Jak wygląda równanie w postaci kierunkowej?
5 gru 15:25
daras: skoro się pokrywają, to mają..
5 gru 15:25
kamczatka: znaczy miałem napisać że to postać ogólna
5 gru 15:26
kamczatka: to mają nieskończenie wiele rozwiązań ale w odpowiedziach mam (a,−2a+0,5) gdzie to dowolna
liczba rzeczywista.
5 gru 15:27
-:):
... chyba nawet odpowiedzi nie potrafisz przypisać do zadania −
5 gru 16:18
Mila:
Ustaliłeś, że proste pokrywają się. W takim razie masz nieskończenie wiele rozwiązań.
Każda para liczb, spełniająca jedno równanie, spełnia również II drugie równanie.
Aby podać te pary przekształcamy równanie:
4x+2y−1=0 ⇔
2y=−4x+1
| | 1 | |
y=−2x+ |
| postać kierunkowa prostej. |
| | 2 | |
| | 1 | |
pary liczb: (x,−2x+ |
| ) , x∊R spełniają obydwa równania. |
| | 2 | |
Przeczytaj uważnie.
5 gru 19:01
Radek: Kiedy Pani będzie miała sprawny ten komputer ?
5 gru 19:36