Wyprowadzić wzór na przyspieszenie chwilowe
xyz: Skoro:
v(t)=vo+at
(vo+at)'=a
Czy to co zapisałem można uznać za wyprowadzeni wzoru?
5 gru 15:01
-:):
tak jak Urban to biskup
5 gru 15:06
xyz: A jakaś podpowiedź jak to powinno wyglądać
5 gru 15:10
daras: no i to jest włąśnie przyspieszenie chwilowe (styczne)
5 gru 15:29
xyz: To wiem− tylko jak to wyprowadzić?
5 gru 15:31
-:):
... wystarczy rozumieć pojęcie funkcji i pojecie pochodnej
| | V−Vo | | ΔV | |
a= |
| = |
| ... i chyba jasne |
| | t | | t | |
5 gru 16:08