matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź x
Marlena:
Jak obliczyć x?
1
x
− 1 − lnx = 0
5 gru 14:40
PW:
Zgadnąć, że x =1, co jest oczywiste:
1
− 1 − ln1 = 0.
1
Pokazać, że innych rozwiązań nie ma (dla mniej wymagających wystarczą wykresy funkcji
1
f(x) =
− 1 i g(x) = lnx
x
w jednym układzie współrzędnych)
5 gru 15:12