matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
wajdzik:
π
Oblicz tg
12
π
tg
12
√
2
√
3
√
2
1
sin(π/4−π/6)=sinπ/4cosπ/6−cosπ/4sinπ/6=
*
−
*
=
2
2
2
2
√
6
√
2
√
6
−
√
2
=
−
=
4
4
4
√
2
√
3
√
2
1
cos(π/−π/6)=cosπ/4cosπ/6+sinπ/4sinπ/6=
*
+
*
=
2
2
2
2
√
6
+
√
2
=
2
Czy do tego momentu się zgadza? I co teraz? Bo nie wiem co dalej
5 gru 14:37
krystek:
sinα
Podstawić tgα=
cosα
5 gru 14:50
wajdzik:
Dzięki, wszystko wyszło
5 gru 15:27