Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k i przechodzącej przez punkt P
kamczatka: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k i przechodzącej przez punkt P=(2,4),jeżeli
prosta k ma równanie:
2x+3y+7=0
Można sprowadzić do postaci kierunkowej i obliczyć a ja w odpowiedziach mam:
3x−2y+c=0
stąd c=2
więc prosta ma równanie:
3x−2y+2
Ale czemu 3x−2y+c=0 jest prostopadłe do 2x+3y+7=0
5 gru 14:35
kamczatka: 2x+3y+7=0
3y=−2x−7 /:3
y=ax+b
4=3+b
b=1
dobrze ?
5 gru 14:43
krystek: tak
5 gru 14:46
kamczatka: bo ja w Kiełbasie mam takie rozwiązanie jak w 1 poście napisałem
5 gru 14:49
kamczatka: czemu to 2x+3y+7=0
jest prostopadłe do tego 3x−2y+c=0
i potem c=2
5 gru 14:50
PW: W równaniu ogólnym
(1) Ax + By + C =0
współczynniki A i B są współrzędnymi wektora prostopadłego do prostej. Jeżeli druga prosta ma
równanie
(2) Bx − Ay + D = 0,
to wektorem do niej prostopadłym jest [B, −A].
Warunek prostopadłości wektorów − zerowanie się iloczynu skalarnego − jest spełniony:
[A, B]◯[B, −A] = AB − BA = 0
a to oznacza, ze proste (1) i (2) są prostopadłe.
Inne kryterium prostopadłości prostych − danych w postaci kierunkowej − mówi, że proste
y = m1x+ n1 i y=m2 + n2
są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy m1m2 = −1.
W rozwiązaniu powołujesz się na twierdzenie zwane kryterium prostopadłości prostych.
5 gru 14:52
krystek: Oparte jest to na rachunku wektorowym −w−k prostopadł0ści
5 gru 14:53
kamczatka: wektory to chyba na rozszerzonej maturze są ?
5 gru 14:54
krystek: W niewielkim zakresie
5 gru 14:54
kamczatka: ok dzięki.
5 gru 14:59
-:):
| | 2 | | 7 | |
k: 2x+3y+7=0 ⇒ y=− |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 3 | |
Prosta prostopadła do k ma współczynnik kierunkowy |
| |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
Jeśli a przechodzić przez P to l: y−4= |
| (x−2) ⇒ y= |
| x+1 |
| | 2 | | 2 | |
możesz to przekształcić do 3x−2y+2=0
5 gru 15:04