Wykaż, że
wajdzik: | | π | | 1 | | 13 | | π | |
Wykaż, że jeśli α,β∊(0, |
| ) i cosα= |
| , cosβ= |
| , to α−β= |
| |
| | 2 | | 7 | | 14 | | 3 | |
Od czego tutaj mam zacząć?
5 gru 13:55
wajdzik:
5 gru 14:09
wajdzik:
5 gru 14:17
wajdzik:
5 gru 14:21
wajdzik:
5 gru 14:33
wajdzik:
5 gru 14:44
krystek: A wylicz wg wzoru cos(α−β)
5 gru 14:49
wajdzik: | | 1 | | 13 | | 13 | |
cos(α−β)= |
| * |
| +sinα*sinβ= |
| +sinα*sinβ |
| | 7 | | 14 | | 98 | |
5 gru 15:22
wajdzik: i co dalej?
5 gru 15:27
wajdzik:
5 gru 15:45
wajdzik:
5 gru 15:55
Mila:
| | π | |
sinα, sinβ >0, bo α,β∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
Oblicz sinα,sinβ z jedynki trygonometrycznej.
5 gru 15:59
wajdzik:
| | 13 | | 6√3 | | 13+12√3 | |
cosα*cosβ+sinα*cosβ= |
| + |
| = |
| |
| | 98 | | 49 | | 98 | |
Coś tutaj nie gra.
Czy do tego momentu jest dobrze?
5 gru 16:33
wajdzik:
5 gru 16:49
Mila:
α>β
| | 1 | | 13 | | 4√3 | | 3√3 | |
cos(α−β)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 7 | | 7*14 | | 7 | | 14 | |
| 13 | | 36 | | 49 | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| ⇔ |
| 7*14 | | 7*14 | | 7*14 | | 2 | |
5 gru 16:51
wajdzik: Wszystko jasne, ostatnio cały czas zdarzają mi się te malutkie błędy przez ktore całe zadanie
szlak trafia. Ech,
5 gru 16:54