Rozwiąż równanie:
wajdzik: Rozwiąż równanie:
Jakiś pomysł jak to rozpocząć? Bo nie za bardzo mam pomysł.
Z góry dziękuję
5 gru 11:34
5-latek: moze najpierw dziedzina na poczatek
5 gru 11:36
wajdzik: Chodzi o to?
sin
2x/2 ≥ 0
5 gru 11:45
wajdzik:
5 gru 12:13
pigor: ..., a więc
x∊R bo kwadrat sinusa
zawsze nieujemny (dobrze napisałeś),
więc dalej np. tak :
√sin2x/2=
12√3 ⇔ |sin
x2|=
12√3 ⇔
⇔ sin
x2= −
12√3 lub sin
x2=
12√3, itd. ...
5 gru 12:44
pigor: pisząc "(dobrze napisałeś)" mam na myśli tylko nierówność
sin2x/2 ≥0, szkoda, ze nie dopisałeś np.
∀x∊R bo co tam piszesz
dalej to ...

"nie widzę" i nawet nie myślę ...
5 gru 12:48
wajdzik: Dobrze Pigor, zapomnijmy o tym

Wracając,
| | x | | 1 | | x | | 1 | |
sin |
| =− |
| √3 V sin |
| = |
| √3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli,
| x | | π | | x | | π | |
| =− |
| +2kπ V |
| = |
| +2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
I teraz mam to rozwiązać? Dobrze myślę?
5 gru 12:57
pigor: .. , za dużo powiedziane, bo zostało ci tylko
wyznaczyć x ,
do końca rozwiązania, a na razie masz jego połowę ...
5 gru 13:01
wajdzik:
| | 2 | | 2 | |
x=− |
| π+4kπ V x= |
| π+4kπ |
| | 3 | | 3 | |
Wcześniej napisałeś mi te dwa przykładowe rozwiązania, jak dojść do tych dwóch pozostałych?
Patrzę na wykres, patrzę na Twoje wskazówki i nic. Nie widzę tego.
5 gru 13:09
pigor: ..., sinx=a ⇔ x
o= α+2kπ lub x
o= π−α+2kπ, k∊C, co tego nie wiesz

.
5 gru 20:08