Rozwiąż równanie:
wajdzik: Rozwiąż równanie:
|3tg2x|=
√3
3tg2x=
√3 V 3tg2x=−
√3
| | π | | π | | π | | π | |
x= |
| + |
| k V x=− |
| + |
| k |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
Odp. x= |
| + |
| k V x=− |
| + |
| k , gdzie k∊C |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
Zgadza się ?
5 gru 11:26
wajdzik:
5 gru 11:45
wajdzik:
5 gru 12:13
pigor: ..., chyba pomyliłeś z cosinusem (cosx=a) , bo
tgx=a ⇔ x=xo+kπ, k∊C (zobacz sobie wykres y=tgx) i wystarczy ,
a więc wywal tę swoją alternatywę, czyli znak ∨ i to co po nim . ...
5 gru 12:37
wajdzik: ... czyli robię takie coś:
Bez tego drugiego. Co teraz?
5 gru 12:50
pigor: ... , koniec zadania .
chyba, ze chcesz zakończyć np. tak : ... ⇔
x= 112π(1+6k) , k∊C
co ja np. ...

lubię, ale rzadko taką odpowiedź znajdziesz .
5 gru 12:57
wajdzik: OK, myślę, że rozumiem. Zacznę kolejny przykład i zaraz go wpuszczę. Zobaczymy
5 gru 12:58
pigor: ..., na mnie już nie licz, bo właśnie znikam , ,,,
5 gru 13:04