Na ile sposobów można wylosować?
Student w potrzebie: W urnie znajduję się 7 kul białych, 5 kul czarnych, i 10 kul czerwonych. Z urny w sposób losowy
wyjmujemy jednocześnie 3 kule.
Na ile sposobów można wylosować:
a) same czarne kule
b) tylko białe kule lub czarne?
c) kule różnych kolorów?
d) kule jednego koloru?
5 gru 10:39
wredulus_pospolitus:
a)
b)
c)
5 gru 10:53
Janek191:
Kule różnych kolorów:
| | | | 22 ! | | 20*21*22 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 10*7*22 = 1 540 |
| | | 3 ! * 19 ! | | 2*3 | |
| | | | | | | |
I KrI = | * | * | = 7*5*10 = 350 |
| | | | |
| | 350 | | 35 | | 5 | |
P( Kr) = |
| = |
| = |
| |
| | | | 154 | | 22 | |
5 gru 13:39
wredulus_pospolitus:
uuu aaa ... moje (c) to tak naprawdę (d)
6 gru 10:30