jakie relacje zachodzą pomiędzy
smuteczek: MAM PYTANIE..
jakie relacje zachodzą pomiędzy daną relacją : xRy wtedy i tylko wtedy gdy Ix−2I = Iy+2I
MAM DZIŚ KOLOKWIUM I NIE WIEM JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ ...
5 gru 10:27
irena_1:
|x−2|=|y+2|
x−2=y+2 lub x−2=−y−2
y=x−4 lub y=−x
O to chodziło?
5 gru 10:44
ICSP: Jest pięć podstawowych relacji
5 gru 10:46
smuteczek: nom a jak to rozpisać na relacje?
5 gru 14:09
PW: Pięknie postawiłeś problem: "jakie relacje zachodzą pomiędzy daną relacją".
Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Wiem natomiast jaka jest relacja między nogami kanarka:
−Taka, że ma prawą nogę bardziej niż lewą.
5 gru 14:17
smuteczek: no taka treść zadania była. sama sobie nie wymyśliłam tego. więc sory...
5 gru 14:26
PW: No to udziel odpowiedzi:
− Pytanie jest bez sensu. Można badać jakie własności ma relacja (czy jest zwrotna,
symetryczna, przechodnia itp.), można rysować relację (podzbiór iloczynu kartezjańskiego R×R
da się narysować − na to naprowadzała irena1). Nie można badać relacji pomiędzy relacją
− taki dziwoląg nie ma definicji.
5 gru 14:39