pochodne/ekstrema
student: Znajdź ekstrema i przedziały monotoniczności dla funkcji:
5 gru 10:06
wredulus_pospolitus:
1)
Df = ....
2)
f'(x) = ....
3)
wyznaczasz przedziały monotoniczności
5 gru 10:08
student: Df=R\{−1,1}
| | −x2−4x−1 | |
f'(x)= |
| |
| | (x−1)(x−1) | |
miejsca zerowe
x
1= −2+
√3
x
2=−2−
√3
a kiedy rośnie kiedy maleje bo nie wiem

5 gru 10:09
wredulus_pospolitus:
Skąd taka pochodna Ci wyszła
5 gru 10:10
wredulus_pospolitus:
i jak z x
2+ 1 wyszło Ci (x−1)(x−1) = (x−1)
2 = x
2−2x+1
5 gru 10:11
student:
chyba tak powinno być
5 gru 10:11
student: sorki błąd jak przepisywałem + źle na początku poprawiłem już
5 gru 10:12
student: a jak wyznaczyć kiedy f rośnie, maleje, jakie ma maksimum
5 gru 10:14
wredulus_pospolitus:
na podstawie znaku pochodnej
jeżeli f'(x) > 0 to f(x) rosnąca
jeżeli f'(x) < 0 to f(x) malejąca
jeżeli f'(x) = 0 to MOŻE być tutaj maksimum/minimum (warunek konieczny, ale niewystarczający)
5 gru 10:16
student: ok więc w tym wypadku
f'(x)<0 więc f(x) malejąca
a teraz na jakim przedziale? na (−2−
√3, −2+
√3) maleje

a rośnie na jakimś? i gdzie maksimum
5 gru 10:20
wredulus_pospolitus:
student −−− byłeś na zajęciach

uważałeś na ćwiczeniach
5 gru 10:21
student: no jasne że byłem, tylko 1 przykład przerobiliśmy i nic z niego zbytnio wynieść nie mogę
5 gru 10:22
wredulus_pospolitus:
błąd w pochodnej

1*(x
2+1) − (x+2)*(2x) = x
2 + 1 − 2x
2 − 4x = −x
2 − 4x
+ 1
5 gru 10:23
student: ok tak
5 gru 10:28
student: a możesz napisać jakie są przedziały?, gdy bd chociaż w 1 przykładzie rozumiał, zrobię kolejne
3 inaczej stoję w miejscu
5 gru 10:35
student: .
5 gru 10:42
student: .
5 gru 10:46
wredulus_pospolitus:

−x
2−4x+1 = 0 ⇔ x = −2−
√5 lub x = −2 +
√5
rysujesz szkic wykresu pochodnej (patrz rysunek)
jak narysowac chyba wiesz −−− to było w liceum (jeżeli nie w gimnazjum)
ze szkicu od razu widać monotoniczność funkcji f(x)
5 gru 10:47
wredulus_pospolitus:
ekstrema −−− ekstrema są w miejscach zerowych f'(x) ... gdy dodatkowo pochodna 'zmienia' znak w
otoczeniu tegoż miejsca zerowego
w tym przypadku są dwa ekstrema −−− x1 i x2
x1 to jest minimum ... ponieważ funkcja 'maleje maleje maleje ... ekstremum ... zaczyna
rosnąć)
x2 to jest maksimum ... ponieważ funkcja 'rośnie rośnie rośnie ... ekstremum ... zaczyna
maleć)
5 gru 10:49
student: super! dziękuję
5 gru 10:51
Jolanta: a dlaczego w dziedzinie nie ma x∊R
5 gru 10:52
wredulus_pospolitus:
no tak ... zapomniałem ... na szkicu f'(x) 'kółkami' zaznacza się punkty wypadające z dziedziny
5 gru 10:54
student: jest
Df=R\{−1,1}
czyli rzeczywiste za wyjątkiem −1 i 1
5 gru 10:54
wredulus_pospolitus:
Jolanta ... bo w mianowniku jest x
2−1
5 gru 10:54
student: aha czyli kółka otwarte mają być?
5 gru 10:55