temperatury
asiaz: Do grzałki, złożonej z oporników o mocach P1 = 90W i P2 = 130W dla napięcia znamionowego U =
220V połączonych równolegle, wpływa prąd o natężeniu 2.5A. Oblicz czas doprowadzenia 0.5litra
wrzącej wody do stanu krytycznego (647.4 K) (ciepło skraplania cs = 2.26*10 J/kg, ciepło
właściwe pary wodnej c = 1900J/kgK) .
Pozdrawiam i licze na odpowiedzi

nie daje rady
4 gru 23:43
asiaz: nikt?
5 gru 12:26
MQ: 1.Trzeba policzyć, ile energii potrzeba na doprowadzienie tej ilości wody do zadanej
temperatury −− pamiętaj, że przechodzisz przez dwie fazy: ciekłą i gazową.
2. Potem trzeba policzyć, jaka moc wydziela się na takim układzie oporników, przy przepływie
prądu przez układ 2,5A −− pamiętaj, że masz układ równoległy.
3. Dzielisz obliczoną energię przez obliczoną moc i dostajesz czas.
5 gru 13:15
daras: 4. pamiętaj też, że w polsce do oddzielania miejsc dziesiętnych stosuje się przecinke a nie
kropkę
5 gru 16:57
+-: Przy tym zadaniu przyjmujemy założenie, że oporność grzałek jest stała niezależna od tempratury
oraz że nie ulegną spaleniu gdyż jak podano ich napięcie znamionowe wynosi 220V, a przy
prądzie 2,5A będą pracowały przy napięciu 550V i oddawły moc 6 krotnie przekraczającą moc
znamionową.
P/w do twojej wiedzy, chociaż możesz to powiedzieć nauczycielowi.
P=P
1+P
2 =90+130=220[W]
| | U2 | | U2 | | 2202 | |
oporność grzałek wyniesie P= |
| → R= |
| = |
| =220Ω U[V], P[W], R[Ω]
|
| | R | | P | | 220 | |
Moc P=I
2*R przy przy prądzie 2,5[A] P=2,5
2*220=1375[W]
energia potrzebna do odparowania 2,26*10
6*0,5=1,13*10
6 [J]
energia podgrzania od wrzenia (100
oC) 373,15
oK do 647,4
oK 274,25*1900*0,5=0,26*10
6[J}
łącznie energia E= 1,13*10
6+0,26*10
6=1,39*10
6[J]
| | 1,39*106 | |
E=P*t→ t= |
| =1010,91[s] |
| | 1375 | |
5 gru 19:01
daras: 5. przy podawaniu wyników jednostek nie piszemy ich w nawiasach [ ]
17 gru 11:43