ostrosłup prawidłowy czworokątny i sześciokątny
żana:
1. Pole powierzchni bocznej prawidłowego ostrosłupa czworokątnego jest dwukrotnie większe od
pola jego podstawy. Oblicz tangens kąta zawartego między krawędzią boczną i podstawą
ostrosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna o długości b=10√3 tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt o mierze α=60°. Oblicz objętość ostrosłupa.
3. Okrąg wpisany w podstawę prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego o wysokości H=5cm ma promień
r=5√2cm. Oblicz objętość ostrosłupa.
Potrafi ktoś to zrobić?
Proszę o pomoc
4 gru 23:38
Eta:

1/
| | 1 | |
Pp= a2 , Pb= 4* |
| a*hb = 2ahb |
| | 2 | |
P
b= 2a
2 ⇒ 2ah
b= 2a
2 ⇒ h
b= a
| | a2 | | a√3 | |
z tw. Pitagorasa H= √a2− |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
5 gru 00:58
Eta:

2/ z trójkąta prostokątnego o kątach 30
o, 60
o, 90
o
| | a2√3 | |
a=5√3, H= 15 , Pp= 6* |
| =....... |
| | 4 | |
5 gru 01:08
Eta:
| a√3 | | a2√3 | |
| =5√2 ⇒ a=........... , Pp= 6* |
| =......... |
| 2 | | 4 | |
5 gru 01:18
5-latek: Bardzo dziekuje
Eta za pomoc
5 gru 11:32