ukałd równań
ola585: Rozwiaż układ równań:
a)
x−2y3 + 3y−x2=2y−5x2
3(x−2y) + 4y=2
b)
2x+33y−2=1
2x(y−3)−3y(x−2)=5y−8x
prosze o pomoc w rozwiązaniu
4 gru 23:33
turkuć podjadek: w pierwszej rownosci w a) pomnoz przez 6 i wyznasz np x , w drugim pomnoz tak jak jest i
wyznacz y i podstaw x pod y albo na odwrot, jak latwiej
w b) pierwsze mnozysz przez (3y−2) i tak samo wyliczasz ,w drugim zwykle mnozenie
4 gru 23:50
ola585: czyli w a pierwszym bedzie tak :
6x−12y18+18y−6x12=....
4 gru 23:59
ola585: a w drugim
y=32x +1
5 gru 00:00
5-latek: W a jest zle nie masz wspolnego mianownika
jaki jest wspolny mianownik dla 3 i 2 ?
5 gru 00:03
ola585: no 6 ale poprzednik kazal mi przez 6 pomnożyć
5 gru 00:06
ola585: czyli ze wspólnymi mianownikami bedzie tak
2x−4y6+ 9y−3x6= 6y−15x6 ?
5 gru 00:09
5-latek: Dobrze Ci kazal zrobic bo bedzie tak
| | x−2y | | 3y−x | | 2y−5x | |
6* |
| +6* |
| =6* |
| poskracj to i napisz jaki bedzie wynik |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
5 gru 00:11
ola585: −x−y=15
5 gru 00:18
ola585: po wymnożeniu
5 gru 00:19
ola585:
5 gru 00:20
5-latek: dostaniemy tak
2x−4y+9y−3x=6y−15x
2x−3x+15x=4y−9y+6y
14x=y to y=14x
treraz do drugiego rownania podstaw za y=14x i wylicz ile wynosi x a potem wylicz il wynosi
y
5 gru 00:27
ola585: ile wyszło ?
5 gru 00:36
ola585: x=?
y=?
5 gru 00:36
5-latek: to Ty masz policzyc
5 gru 00:37
ola585: x=43
5 gru 00:39
ola585: ?
5 gru 00:40