Wielomiany Prosze o pomoc
Olaala: zad.1
Liczby 2,−1 oraz 5 sa pierwiastkami wielomianu W(x) stopnia trzeciego i W(3)=40
Zatem wpolczynnik przy x3 ma wartosc rowna:
a) 5 b) −5 c) −2 d)0,5
zad.2
Dany jest wielomian W(x)=−2x3+5x3−3 i P(x)=2x3+12x. Wielomian W(x)+P(x) jest rowne
a) 5x3+12x−3 b) 4x3+5x3+12x−3 c)4x3+5x3+12x−3 d)5x3+12x3−3
zad.3
Liczba pierwiastku wielomianu W(x)=(4x2+9)(x2−1)(−x2+3x−10) wynosi
a) 0 b)2 c)4 d)6
zad.4
Dany jest wielomian W(x)=x3−3x+2
a)Rozloz wielomian W(x) na czynniki liniowe.Podaj pierwiastki wielomianu okresl ich krotnosc
b) Zbadaj czy istnieja takie wartosci a i b aby wielomian W(x) oraz Q(x)=(x3+a)(x−a−b) byly
rowne jezeli istnieja to wyznacz je.
zad.5
Dane sa wielomiany W(x)=3x2−2x+5 i P(x)=2x3−2x+5 Wielomian W(x)−P(x) jest rowny
a)2x3−3x2 b)2x3+3x2 c)−2x3−3x2 d)−2x3+3x2
zad.6
Wielomiany W(x)=ax(ax+12) oraz P(x)=8x3+2x sa rowne wtedy gdy
a)a=1 b)a=2 c)a=4 d)a=6
zad.7
Krawędzie podstawy prostopadłościennego pudełka mają długość mniejszą od wysokości
pudełka odpowiednio o 10cm oraz 20cm. Objętość pudełka jest równa 6l. Wyznacz wymiary
pudełka w decymetrach.
zad.8
Rozwiaz rownanie −x3+2x+1=0 oblicz iloczynrozwiazan tego rownania
zad.9
Roazwiaz rownanie x3−2x−1=0 Oblicz iloczyn rozwiazan tego rownania.
4 gru 22:33
etam:
Za mało tych zadań
4 gru 22:33
Olaala: nie musza byc wszytskie

i tak duzo zrobialm sama

))
4 gru 22:34
Janek191:
z.1
W(x) = a*( x − x1)*( x − x2)*( x − x3)
2, − 1, 5 miejsca zerowe ⇒
W(x) = a*( x − 2)*( x + 1)*( x − 5)
W(3) = 40
czyli
a*( 3 − 2)*( 3 + 1)*( 3 − 5) = 40
− 8 a = 40
a = − 5
zatem
W(x) = − 5*( x − 2)*( x + 1)*( x − 5)
Odp. b) − 5
==========
4 gru 22:45
Janek191:
z. 3
W(x) = ( 4 x2 + 9)*( x2 − 1)*( − x2 + 3 x − 10) ; 4 x2 + 9 > 0
Δ = 32 − 4*(−1)*(−10) = 9 − 40 < 0
zatem
W(x) = ( 4 x2 + 9)*( x − 1)*( x + 1)*( − x2 + 3x − 10)
x1 = 1
x2 = − 1
Odp. b
======
4 gru 22:51