Kolejne logarytmy
Superr: 6log26x+xlog6x=12
4 gru 21:59
ICSP: 6log6 x = xlog6x
Dalej już bez problemu.
4 gru 22:05
ICSP: 6
log62x = x
log6 x
Teraz dobrze
4 gru 22:06
Superr: Mogłbym prosić krkok po kroku ?
4 gru 22:10
ICSP: ale to jest chyba oczywiste :
Jest taka tożsamość gdy x > 0
6
log62 x = 6
log6 x * log6 x = 6
log6 xlog6 x = x
log6 x
Teraz wystarczy podstawić to do równania i dokończyć
4 gru 22:12
Bizon:
| | x | | x | |
xlog6x=x1/logx6= |
| = |
| |
| | xlogx6 | | 6 | |
Zatem:
4 gru 22:16
ICSP: Bizon nie jestem przekonany do drugiego przejścia
4 gru 22:20
etam:
x>0
(6
log6x)
log6x= x
log6x
x
log6x+x
log6x=12
2*x
log6x=12
x
log6x= 6
log
6x *log
6x= log
66=1
(log
6x)
2=1 ⇒ log
6x= 1 v log
6x= −1
4 gru 22:30