prawdopodobieństwo
freo8: Rzut dwoma kostkami sześciennymi.
Witam proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumuję
Wyznaczyć przestrzeń Ω rzutu dwoma kostkami sześciennymi
Według mnie kostki nie są rozróżnialne, czyli zdarzenie, że na pierwszej wypadnie 1, na drugiej
2 oraz zdarzenie, że na pierwszej wypadnie 2, na drugiej 1 −− jest to samo zdarzenie, czyli
12=21
Ω = {11, 12, 13, 14, 15, 16, 22, 23, 24, 25, 26, 33, 34, 35, 36, 44, 45, 46, 55, 56, 66}
Element tego zbioru na przykład 16 należy traktować jako {1, 6} = {6, 1}
Dobrze?
4 gru 21:53
Janek191:
Nie !
4 gru 21:56
Janek191:
I Ω I = 62 = 36
4 gru 21:57
Janek191:
Ω = { ( x , y) : x , y ∊ { 1, 2,3,4,5,6} }
4 gru 21:58
freo8: W takim razie Ω musi mieć 36 elementów, czyli chcąc nie chcąc kostki są rozróżnialne, tak? i
przestrzeń Ω zawiera elementy 15, 51 jako różne wyniki.
4 gru 21:59
Janek191:
Tak : ( 1, 5) i ( 5, 1)
4 gru 22:00
Saizou : za każdym razem możesz wyrzucić 6 opcji {1,2,3,4,5,6}, a mamy dwa rzuty czyli
lΩl=6*6=36 i tyle elementów ma przestrzeń Ω
Ω={(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)
(2,1)(2,2)(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)
(3,1)(3,2)(3,3)(3,4)(3,5)(3,6)
(4,1)(4,2)(4,3)(4,4)(4,5)(4,6)
(5,1)(5,2)(5,3)(5,4)(5,5)(5,6)
(6,1)(6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)}
4 gru 22:00
freo8:
Ale jeszcze popatrzmy. W monetach mamy na przykład rzut dwoma monetami. Jeżeli są one
rozróżnialne to
Ω = { OO, OR, RO, RR }
Jeżeli monety są takie same to się przyjmuje, że Ω = { OO, OR, RR }, gdzie prawdopodobieństwa
zdarzenia OO, RR wynoszą
14, natomiast prawdopodobieństwo zdarzenia OR =
12
Teraz wróćmy do rzutu 2 kostkami. Wydaje mi się, że kostki powinny być rozróżnialne (innych
kolorów na przykład) aby przyjąć Ω=36.
Jeżeli kostki są takie same to rzuty {1, 5} = {5, 1} można by traktować tak samo? Wprawdzie
inne będą prawdopodobieństwa tych zdarzeń, ale przestrzeń Ω będzie mieć mniej elementów niż
36. Jakie jest wasze zdanie?
4 gru 22:05
MQ: | | | |
Jeżeli kostki są nierozróżnialne, to masz | =21 zdarzeń |
| | |
4 gru 22:08
freo8:
I tak właśnie myślałem bo rzucamy dwoma kostkami i skąd mam wiedzieć, która była pierwsza.
Jeżeli w zadaniu nie mam tego sprecyzowane to przyjmuje wariant, że kostki są takie same.
4 gru 22:11
MQ: Chyba jednak powiedziałem nieprawdę, bo prawdopodobieństwo zdarzenia (16) jest dwa razy większe
niż (55).
Tak samo jak przy monetach P(OR) jest 2*P(OO), jeśli nie wyróżniamy RO
4 gru 22:19
Rafał28:
No tak, ale dlaczego miałbyś powiedzieć nieprawdę?
| |
odzwierciedla te przypadki, które wypisałem w 1 poście. |
| |
4 gru 22:21