Prawopodobieństwo
Emma: W urnie mamy 30 losów w tym 6 wygrywających. Wyciągamy 3 losy. Jakie jest prawdopodobieństwo
że:
a)jeden los wygrywa
b)co najmniej 1 los wygrywa
c)2 wygrywają
4 gru 21:11
Janek191:
a) Jeden los wygrywa
| | I A I | |
P( A) = |
| = ... |
| | I Ω I | |
b) B − " co najmniej jeden los wygrywa"
B ' − żaden los nie wygrywa
| | I B ' I | |
P( B' ) = |
| = |
| | I Ω I | |
oraz
P( B ) = 1 − P ( B ' ) =
c)
C − " dwa losy wygrywają "
| | I C I | |
P ( C ) = |
| = ... |
| | I Ω I | |
4 gru 21:31