matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
III prawo Keplera
Hajtowy:
Wiedząc, że T=1 rok=365,25 * 24 * 3600s a=1,496 * 10
11
m
Nm
2
G=6,67*10
−11
kg
2
Oblicz masę słońca Bodajże jest to III prawo Keplera
a
3
GMs
=
T
2
4π
2
Tego wzoru mam użyć?
4 gru 21:06
Hajtowy:
(1,496 * 10
11
)
3
6,67*10
−11
=
(365,25 * 24 * 3600)
2
4π
2
Tak to leci?
4 gru 21:20
Hajtowy:
a
3
* 4π
2
Ms =
T
2
* G
Tak chyba no nie?
4 gru 21:27