Zespolone
Madonna: Zespolone ♥
_
z7 = z
z = 3√−27
z2 − z + 1 = 0
4 gru 20:58
Madonna: To pierwsze wystarczy, pozostałe ogarniam
4 gru 21:02
Krzysiek: a)skorzystaj z postaci wykładniczej (były na forum nie dawno podobne jak nie takie same
przykłady)
b)3√−27=(−3)3√1
i korzystasz ze wzoru de Moivre'a do policzenia pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki.
c)zacznij od policzenia delty.
4 gru 21:02
Madonna: Czyli 3√i2 nie da się jakoś inaczej poza Moivre'a?
4 gru 21:04
Krzysiek: b)możesz np. skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia:
z3+27=0
z3+33=0
...
4 gru 21:10