pliiss
nieznajoma: Nie wiem czy moge ale potrzbje pooocy trochę bardziej przyrodnicze ale jak umiecie zrobcie je
Ocenia się że w ciągu każdej sekundy ok.700 mln.ton deuteru zmienia si ę w Słońcu w hel. Na jak
długo Słońcu wystarczy paliwa przy tej szybkości reakcji?Załóż, że połowa zwykłego wodoru
(stanowiącego 75% masy Słońca)stopniowo zmieni się w deuter. Masa Słońca to ok.2*10 do 30 kg.
4 gru 20:46
Hajtowy:
m
H = 0,75s = 0,75 * 2 * 10
30 kg = 1,5 * 10
30kg
Połowa zamienia sie w Deuter i potem w Hel
m
D=0,75 * 10
30kg
| | 0,75 * 1030kg | |
T= |
| s ≈ 1,07 * 1018 |
| | 7*108*103kg | |
4 gru 21:00