Rozwiąż równanie
wajdzik:

Rozwiąż równanie
Nie za bardzo tutaj wszystko rozumiem, zacznijmy od tego, czy mogę tak wyciągnąć przed nawias
"to" wyrażenie?
4 gru 20:30
Bizon:
−OCZYWIŚCIE MOŻESZ tylko przy drugim ctg opuściłeś kąt −
4 gru 20:31
wajdzik: no tak, zgadza się, mam napisać tam "ctgx"?
4 gru 20:33
Bizon:
NIE
4 gru 20:34
Bizon:
| | x | | x | | x | | x | |
ctg2 |
| −ctg |
| =ctg |
| (ctg |
| −1) |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
4 gru 20:37
wajdzik: Nie wiem jak mogę być tak nieuważny.
a więc rozwiązuję:
4 gru 20:38
wajdzik: x=2π+8kπ
x=2π(1+4k)
i teraz II przypadek
4 gru 20:41
wajdzik:
x=4π+8kπ
x=4π(1+2k)
A we wcześniejszym przykładzie jest błąd w 1 linijce bo ma być "kπ"
4 gru 20:44
wajdzik: Zgadza się?
Więc: x=2π(1+4k) V x=4π(1+2k), k∊C
4 gru 20:45
Bizon:
oj
wajdzik ... a jakiż to jest okres cotangensa

? −

Pora na wietrzenie pokoju −
4 gru 20:54
wajdzik: T=π ... tak?
4 gru 20:56
wajdzik: nigdy nie lubiłem odczytywać z wykresu − bo tego nie rozumiałem
4 gru 20:58
4 gru 21:00
Bizon:
... Zastanów się co robimy wcześniej:
a) ustalamy kąt ... a później rozszerzamy o okres
x/8= ... ⇒ x= .... x= ...+kπ
b) czy tak ja zrobiłeś

?
I jaką to czyni różnicę
4 gru 21:00
wajdzik: czyli wtedy mamy:
x=4π+8kπ
x=4π(1+2k)
x=2π(1+4k) V x=4π(1+2k), k∊C
Dobrze to widzę
4 gru 21:01
wajdzik:
| | π | |
x/8= |
| +kπ ⇒ x=2π+8kπ x=2π(1+4k) |
| | 4 | |
| | π | |
x/8= |
| +kπ ⇒ x=4π+8kπ x=4π(1+2k) |
| | 2 | |
Ja to rozumuję tak
4 gru 21:07
wajdzik: czyli to co ja napisałem jest niewystarczające?
4 gru 21:07
wajdzik:
4 gru 21:15
wajdzik:
4 gru 21:40
wajdzik:
4 gru 21:46
wajdzik:
4 gru 22:18
Bizon:
... to jaki wynik zapiszesz?
4 gru 22:23
wajdzik: x=2π(1+4k) V x=4π(1+2k), k∊C
4 gru 22:33