Oblicz wartość wyrażeń.
Małpa: Oblicz wartość wyrażeń.
a) │2−√5│+│√5 − 7│=
b) │4−√7│− │3− 2√3│=
Umiał by ktoś to rozwiązać krok po kroku żebym zrozumiała?
asdf: patrz:
√5 = 2.236
| costam | <− te kreski sa tak tajemnicze, ze usuwaja minusa, po opuszczeniu tych kresek,
dlatego mowi sie, ze:
|x| =
x, dla x >= 0
−x dla x < 0 (po opuszczeniu modulu dajemy minus przed nawiasem, czyli −(x)
na przykladzie:
|3| =
3 > 0, nie robimy nic, a więc:
= 3
|−3| = teraz tym x jest wartosc −3 ⇒ −3 < 0 ⇒ trzeba dac minus przed nawiasem:
−(−3) = 3
inny przyklad:
|4−2| =
x to jest teraz (4−2), jest to dodatnie, czyli zapisac mozna:
= 4−2 = 2
|5−10| =
x to jest teraz (5−10), jest to ujemne, czyli zapisac trzeba:
= −(5−10) = −(−5) = 5
wartosci takie jak:
√5, log
210, e
10 itd..to sa wartosci ktore znasz, jak nie wiesz ile to
jest to:
http://www.wolframalpha.com i sie dowiadujesz

zrobie przyklad, Ty reszte:
| 2−
√5| = twoim x teraz jest 2−
√5, odpalasz kalkulator, liczysz ile to jest
√5, wychodzi
= 2,23
⇒ 2−2.23 < 0, więc opuszczajac modul (czyli
|(...)
| ) musisz dac minus przed (...),
wynik to:
= −(2−
√5) =
√5 − 2
reszte samemu, nie ma tu nic skomplikowanego