parametr
Radek:
| | x+p | |
f(x)= |
| wyznacz te wartości parametru p dla których dziedziną jest zbiór |
| | (p2−9)+(p+3)x+1 | |
liczb rzeczywistych
Δ<0 i p
2−9≠0
4 gru 20:17
Piotr 10: (p2−9)+(p+3)*x+1≠0
Dla p2−9≠ 0 i Δ < 0
v
Dla .. jeszcze jeden przypadek
4 gru 20:18
Radek:
p2−9=0 ?
4 gru 20:19
Piotr 10: Tak, tylko w tym przypadku uważaj

p=3 v p=−3 i tutaj podstaw do to mianownika i zobacz co dzieję się dla tych parametrów
4 gru 20:20
ICSP: Piotr chcesz liczyć deltę dla funkcji liniowej ?
Powodzenia
4 gru 20:20
Radek:
ICSP czyli jakie warunki dać ?
4 gru 20:21
Piotr 10: Radek tam przy (p2−9) nie powinno być x2 ?
4 gru 20:22
Piotr 10: {C[ICSP]] zapewne chodzi Ci o to, że nie ma tam przy (p
2−9)
x2 ?
4 gru 20:23
Radek: powinno
4 gru 20:23
Piotr 10: Więc warunki są ok
4 gru 20:24